Tevredenheid en loyaliteit van medewerkers PO en VO

Vraag (gratis) het rapport aan!

Tevredenheid en loyaliteit van medewerkers PO en VO

Vraag (gratis) het rapport aan!

Hoe ontwikkelt de tevredenheid en loyaliteit van medewerkers in het PO en VO zich?

  • R

 

Tevreden medewerkers, wel stevige verschillen tussen PO en VO

In de periode 2017 – 2023 zijn medewerkers in het PO tevredener geworden (over tal van onderwerpen), terwijl medewerkers in het VO juist (iets) minder tevreden zijn geworden.
De tevredenheidsscores in het PO zijn inmiddels ’torenhoog’ of m.a.w. medewerkers in het PO zijn zeer gelukkige en betrokken medewerkers.
De tevredenheidsscores in het VO zijn niet ‘alarmerend laag’ (zeker niet), maar de tevredenheidsscores van medewerkers in het VO zijn inmiddels wel lager dan die van ‘werkend Nederland-totaal’.

 

Grote verschillen tussen PO en VO wat betreft de loyaliteit

Voor het meten van de loyaliteit van medewerkers maken wij/DUO gebruik van de eNPS (employee Net Promotor Score). In essentie komt dit kengetal neer op: Zou je anderen aanraden om op jouw school te komen werken of juist niet? In het PO is het percentage medewerkers dat de eigen school actief aanraadt (vooral doen!) 38% en het percentage dat de eigen school afraadt (vooral niet doen!) 10%. In het VO zijn de cijfers respectievelijk 23% (aanraden) en 24% (afraden).

 

Niet verrassend: de werkdruk blijft aandachtspunt

Hoewel zowel het PO en VO in de loop der jaren milder oordelen over hun werkdruk, het blijft een aandachtspunt. Respectievelijk 15% (PO) en 25% (VO) van de medewerkers vindt de werkdruk nog steeds niet acceptabel.

 

Hoe professioneel is de cultuur op de scholen?

We onderscheiden een aantal professionaliteitsdimensies: 1) duidelijk een visie op de toekomst van de school, 2) eigenaarschap (medewerkers krijgen en nemen verantwoordelijkheid), 3) open cultuur (elkaar feedback geven is de norm, je kunt zeggen wat je vindt), enzovoort. Medewerkers in het PO beoordelen de cultuur op hun school als (zeer) professioneel, medewerkers in het VO oordelen juist veel gereserveerder over de professionaliteit van de cultuur op hun school.

 

Meer informatie? Rapport gratis aanvragen!

U kunt deze en nog meer resultaten lezen in het rapport ‘Hoe tevreden en loyaal zijn medewerkers in het PO en VO? Hoe professioneel vinden zijn de cultuur op hun school?’.

Hieronder kunt u het rapport (gratis) aanvragen: online (dan sturen we u het rapport naar uw e-mailadres) of gedrukt (dan sturen we het rapport per post toe).