Sociale veiligheid medewerkers VO
- S
Verreweg de meeste docenten in het VO (83%) voelen zich veilig op hun school. Dat laat onverlet dat ongewenst gedrag aan de orde van de dag is:
- een derde van de docenten VO (32%) voelt zich minder veilig dan drie jaar geleden;
- bijna de helft (45%) ervaart ongewenst gedrag van leerlingen (met name verbaal geweld);
- ruim een kwart (29%) ervaart ongewenst gedrag van ouders (met name voortdurend veroordeeld/bekritiseerd worden);
- en een op de vijf (19%) ervaart ongewenst gedrag van collega’s (van verbaal geweld tot fysiek geweld en van discriminatie tot machtsmisbruik/onder druk gezet worden).
Dat blijkt uit een representatief onderzoek (maart 2022) waaraan 1.038 docenten VO hebben meegewerkt. Download de factsheet (die vindt u rechtsboven op deze pagina) voor een deel van de onderzoeksresultaten.
Als u wilt weten hoe veilig uw medewerkers (docenten en OOP-ers) zich voelen, brengen wij dat graag voor u in kaart. Met het onderzoek Sociale veiligheid medewerkers VO brengen wij onder meer in kaart:
- hoe veilig de medewerkers van uw school zich voelen;
- of zij worden geconfronteerd met ongewenst gedrag van collega’s, leerlingen en/of ouders (en zo ja, met welk type gedrag en hoe frequent);
- of zij ongewenst gedrag melden en of dat leidt tot een bevredigende oplossing en zo nee, waarom niet;
- of signalen door de school goed worden opgepakt;
- of medewerkers vinden dat alle medewerkers op uw school, ongeacht leeftijd/gender/seksuele geaardheid/culture achtergrond, gelijk worden behandeld.
Methode en respons
Het onderzoek vindt online plaats: medewerkers ontvangen een e-mail met een link naar de online vragenlijst. Normaliter realiseren we bij VO-scholen een respons van 70% tot 90%.
Rapportage
U ontvangt een uitgebreide rapportage die ook een benchmark met landelijke VO-cijfers bevat.
Meer informatie
Voor meer informatie (werkwijze, kosten, enzovoort) kunt u hier de brochure downloaden. Zie pagina 6 van deze brochure voor het onderzoek Sociale veiligheid.