Groepsgesprekken en diepte-interviews

In gesprek met leraren, schoolleiders, leerlingen/jongeren en ouders

Groepsgesprekken en diepte-interviews

In gesprek met leraren, schoolleiders, leerlingen/jongeren en ouders

Groepsgesprekken en diepte-interviews

 • G

 
We verrichten voor allerlei organisaties kwalitatief onderzoek: groepsgesprekken en/of diepte-interviews. Welke van deze twee kwalitatieve methoden (groepsgesprekken en/of diepte-interviews) geschikt is hangt af van uw onderzoeksvraag.

Kwalitatief onderzoek is bijvoorbeeld geschikt als u:

 • een educatief concept wilt testen onder leraren;
 • een educatief product/een educatieve dienst wilt evalueren met leerlingen, leerkrachten en/of schoolleiders;
 • een campagne wilt testen;
 • de resultaten van een kwantitatief onderzoek (uitgezette vragenlijsten) wilt verdiepen.

 

Groepsgesprekken en diepte-interviews: meestal online

Voor ‘corona’ vonden de groepsgesprekken (meestal met vier of vijf deelnemers) en diepte-interviews (een-op-een) plaats in een speciale ruimte op ons kantoor in Utrecht. Tegenwoordig voeren we de groepsgesprekken en diepte-interviews nagenoeg altijd online uit (Teams, Zoom of Google meet).

Het lukt uitstekend om ‘online’ een goede sfeer neer te zetten (voorwaarde voor een goed gesprek/interview) en om de gewenste diepte in het gesprek/interview te krijgen. De ervaring is dat ‘online’ deelnemers meer het achterste van hun tong laten zien dan ‘face to face’.

Met een online-aanpak is de doorlooptijd bovendien erg kort: van uw akkoord op ons onderzoeksvoorstel tot en met rapportage zo’n vier weken en indien gewenst nog sneller.
We nemen de groepsgesprekken en diepte-interviews op zodat u deze nog dezelfde dag kunt terugkijken/-luisteren. Voor het opnemen van de groepsgesprekken/diepte-interviews dienen de deelnemers uiteraard toestemming te geven, maar die geven zij nagenoeg altijd.

Normaliter duurt een groepsgesprek zo’n anderhalf uur en neemt een diepte-interview zo’n drie kwartier in beslag.

 

Onderwijsprofessionals, leerlingen/studenten, ouders

Wij voeren kwalitatief onderzoek uit onder leerlingen/studenten (van leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs tot en met studenten in het hoger onderwijs), ouders en onderwijsprofessionals. Bij die laatste groep gaat het onder meer om:

 • schoolleiders;
 • leerkrachten basisonderwijs in de onder-, midden- en bovenbouw;
 • leraren VO (talen, wiskunde, CKV, enzovoort);
 • taal-, cultuur- en rekencoƶrdinatoren;
 • ICT-coƶrdinatoren;
 • cultuurcoƶrdinatoren.

 

Hoe het werkt? Wij nemen de lead!

Wij nemen u alles uit handen: wij stellen (uiteraard in overleg met u) een lijst met onderwerpen op die tijdens de groepsgesprekken/diepte-interviews aan de orde moeten komen. Wij werven de onderwijsprofessionals, leerlingen/studenten en/of ouders voor deelname. Wij voeren de groepsgesprekken en/of nemen de diepte-interviews af. U ontvangt een link naar de opnames zodat u de gevoerde gesprekken kunt terugkijken. Wij stellen een overzichtelijk rapport op met conclusies en aanbevelingen. Dat rapport bespreken we uitgebreid met u.

 

Offerte aanvragen en/of online meeting inplannen

U kunt hieronder aangeven dat u een offerte wilt ontvangen en/of een meeting wilt inplannen. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen (030 2631080) of een e-mail sturen (info@duo-onderwijsonderzoek.nl).

Misschien past een kwantitatief onderzoek beter bij uw onderzoeksvraag. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht, klink hier.

 • Offerte aanvragen en/of een online meeting inplannen


 • Uw gegevens

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.